Nu numai aspectul e delicat la acest cheesecake, ci și gustul. Este o prăjitură extrem de fină, fără să fie prea dulce sau să aibă gust prea pronunțat de brânză.
Deși pare complicată, operațiunea decurge rapid și ușor. Dacă nu aveți chef să faceți straturile colorate (deși merită, pe cuvânt), puteți face o singură culoare (sau deloc), este delicios oricum.
Pentru blat
4 ouă
150 grame de zahăr
1/4 linguriță de sare
140 grame făină
30 grame lapte
30 grame ulei de floarea soarelui
2 plicuri de zahăr vanilat
Pentru cremă
180 ml lapte
3 gălbenușuri
500 grame cremă de brânză
120 grame de zahăr
1 1/2 lingură gelatină
600 grame de frișcă
o lingură esență de vanilie
colorant alimentar gel, 5 culori
Pentru blat, ouăle se freacă cu zahărul, zahărul vanilat și sarea până se albesc și zahărul e topit. Se adaugă făina cernută, amestecându-se ușor, ca să nu se formeze cocoloașe. Se încorporează apoi, cu o spatulă, laptele amestecat cu uleiul.
Compoziția se toarnă într-o formă rotundă de tort, cu diametrul de 26 cm, tapetată cu hârtie de copt. Se dă la cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 25-30 de minute, până trece testul scobitorii. Se scoate din formă, se întoarce cu fundul în sus și se lasă să se răcească pe un grătar.
Pentru cremă, se pune gelatina la înmuiat în lapte rece. Gălbenușurile se amestecă cu crema de brânză și zahărul și se pun la încălzit, pe bain marie. Când s-au încălzit, se adaugă gelatina înmuiată în lapte și se mai ține la aburi până se fluidizează compoziția, amestecând mereu. Se lasă să se răcească la temperatura camerei și se încorporează frișca bătută și esența de vanilie.
Compoziția se împarte în 5 porții egale, în 5 boluri. În fiecare bol se adaugă câteva picături de colorant (în funcție de cât de concentrați sunt pigmenții), după preferințe. Se omogenizează bine pigmentul.
Blatul răcit se decupează cu un inel de la o formă de tort de 24 cm (puteți ajusta marginile și cu un cuțit, cât să încapă în forma de 24 cm).
O tavă rotundă de tort cu pereți detașabili și cu diametrul de 24 cm se tapetează pe interior cu folie alimentară de plastic (ca să nu curgă compoziția și să o puteți scoate mai ușor din formă). Se așază pe fundul tăvii blatul decupat.
Se toarnă compoziția din primul bol (culorile le puneți în ordinea dorită), având grijă să o distribuiți uniform pe toată suprafața. Se dă tava la congelator 10 minute.
Se scoate din congelator (primul strat de cremă de brânză trebuie deja să fie închegat și suficient de ferm cât să permită turnarea unui nou strat, fără ca acestea să se întrepătrundă) și se toarnă compoziția din următorul bol. Se dă iar la congelator 10 minute.
Se continuă operațiunea cu compoziția din toate cele 5 boluri. La final se dă cheesecake-ul la frigider și se lasă să se închege bine (preferabil, peste noapte).
Se scoate din formă (îndepărtarea foliei de plastic ar trebui să meargă ușor) și se așază pe un platou.
Opțional, se pot presăra ornamente colorate.
Pentru cheesecake folosesc mereu cremă de brânză Philadelphia clasică.
Coloranți eu folosesc Wilton Gel, pentru că sunt extrem de concentrați. Nu aș folosi din cei lichizi, pentru că ar putea schimba textura cheesecake-ului și acesta să nu se mai întărească suficient de bine.