O prăjitură delicioasă, chiar şi pentru mine care sunt declarată împotriva oricăror preparate ce conţin mere călite (ştrudel, plăcintă, s.a.). Însă combinaţia dintre textura crocantă şi sfărâmicioasă a blatului de biscuit cu aromă de unt, merele călite şi siropoase şi bezeaua spumoasă a topit orice strângere de inimă pe care o aveam când m-am apucat de această prăjitură.
Pentru blat
450 grame biscuiți Petit Beurre
200 grame unt topit
8-9 linguri lapte/apă
Pentru umplutură
2 kg mere
5 linguri zahăr
2 pliculeţe zahăr vanilat
Pentru bezea
5 albuşuri
150 grame zahăr
Merele se decojesc şi se dau pe răzătoarea mare. Se călesc cu zahărul şi zahărul vanilinat până scade toată zeama. Se lasă deoparte.
Biscuiţii se pisează fin cu ajutorul unei maşini de tocat. Se pun într-un bol şi se adaugă untul topit şi câte puţin lapte. Atenţie la cantitatea de lichid, aluatul trebuie să fie un pic umed şi sfărâmicios, nu moale.
Se unge o tavă cu unt şi se pune aluatul de biscuiţi în ea. Se distribuie uniform pe fundul tăvii, presându-se cu mâna pentru a deveni compact. Se dă aluatul la cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 10 minute.
Se scoate şi se pune deasupra blatului compoziţia de mere, distribuindu-se uniform. Se reintroduce tava la cuptor 15 minute.
Între timp, albuşurile se bat spumă cu zahărul. Bezeaua obţinută se pune peste compoziţia de mere. Se pot trasa modele cu o furculiţă.
Se reduce temperatura cuptorului la 150°C şi se mai ţine prăjitura încă 15 minute. Bezeaua trebuie să fie rumenită frumos, însă nu arsă.
Prăjitura este minunată după ce s-a răcit şi a stat puţin la frigider (dacă aveţi atâta răbdare). Siropul din mere va ieşi la suprafaţa bezelei, după cum puteţi vedea în poză.
Se taie cuburi şi se serveşte.
Vă recomand să o lăsaţi să se răcească bine înainte de a o servi.
Prăjitura oferă o întrebuinţare albuşurilor care rămân în urma diverselor preparate la care avem nevoie numai de gălbenuşuri. Eu congelez albuşurile în punguţe pe care notez cantitatea din punguţă şi data congelării.