Dulce, aromată şi însiropată. Dacă mai adaugi şi faptul că se face super uşor şi rapid, fără a fi nevoie să murdăreşti prea multe vase, portokalopita intră uşor în topul preferatelor mele. Fără a fi un desert pretenţios, această prăjiturică grecească reuşeşte să te surprindă prin gustul bogat datorat iaurtului gras şi cremos, dar şi aromelor proaspete şi intense de portocală.
500 grame foi de plăcintă
240 ml ulei de măsline
500 grame iaurt grecesc
8 ouă
150 grame zahăr
3 linguriţe praf de copt
coaja rasă de la o portocală
Pentru sirop
300 ml apă
125 grame zahăr
coaja rasă şi sucul de la o portocală
Ouăle, uleiul de măsline, iaurtul şi zahărul se bat bine până când zahărul se topeşte. Se adaugă praful de copt şi coaja rasă de portocală.
Foile de plăcintă se rulează şi se taie fâşii cu grosimea de 1,5 cm.
Într-o tavă se toarnă compoziţia de ouă şi iaurt şi se pun deasupra bucăţile de foi de plăcintă (le desfacem puţin cu mâna şi le împrăştiem uniform prin compoziţie).
Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180ºC timp de 45-50 de minute sau până când prăjitura este bine închegată în mijloc şi aurie pe deasupra.
Între timp, se prepară siropul: apa, sucul de portocală şi zahărul se fierb împreună aproximativ 10 minute. Se opreşte focul, se adaugă coaja rasă de portocală şi se lasă să se răcească.
Când prăjitura e coaptă se porţionează în tavă. Se toarnă siropul răcit peste prăjitura caldă. Se lasă să se răcească şi se ţine peste noapte la frigider ca să se insiropeze bine.
Cantităţile de mai sus sunt dublate față de rețeta originală, din ele iese o tavă mare (aproximativ 16-20 de bucăţi), dar dacă aveţi la masă mai puţine persoane puteţi reduce ingredientele la jumătate.