Nu e greu de imaginat că bananele şi caramelul fac casă bună împreună (cine a gustat tarta Banoffee ştie despre ce vorbesc). Această combinaţie pusă în varianta de prăjitură răsturnată, transformă o reţetă incredibil de simplă într-una de mare efect (şi gust).
Pentru caramel
150 grame zahăr brun
75 grame unt
Pentru prăjitură
250 grame faină
1 pliculeţ praf de copt
225 grame zahăr pudră
125 grame unt topit şi răcit
2 ouă
80 ml lapte
2-3 banane coapte
Pentru caramel se pun într-o crăticioară untul şi zahărul brun pe foc mic. Se amestecă până se dizolvă tot zahărul.
Se toarnă caramelul într-o tavă de tartă cu diametrul de 26 cm.
Bananele se taie felii cu grosimea de 3 mm şi se aranjează peste caramel, în mod uniform, astfel încât să acoperim toată suprafaţa tăvii.
Făina, praful de copt şi zahărul pudră se cern împreună într-un bol. Ouăle şi laptele se mixează şi se adaugă peste făină împreună cu untul topit. Se amestecă toate până la omogenizare şi se toarnă aluatul obţinut în tavă, peste banane.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180ºC timp de 30-40 de minute, până pandişpanul de deasupra e făcut. Când e gata se scoate tava, se lasă un minut şi se răstoarnă pe un platou (rapid, dintr-o singură mişcare). Dacă e nevoie, înainte să o răsturnaţi, treceţi cuţitul pe marginile prăjiturii, pentru a fi siguri că pandişpanul nu e lipit de tavă. Nu lăsaţi prăjitura să se răcească prea mult, caramelul se întăreşte un pic şi nu va mai ieşi atât de uşor din tavă.
E foarte bună şi caldă, dar mai ales rece, când blatul se însiropează cu caramel.
Folosiţi banane bine coapte, dar nu negre, deoarece feliile nu îşi vor păstra forma.