Papanașii prăjiți, acest desert nelipsit din restaurantele cu specific românesc din toată țara, se fac deosebit de ușor și acasă, din ingrediente puține și la îndemână.
Eu nu i-aș încadra neapărat la categoria desert, uneori îi servesc copiilor și la cină când vrem să ne răsfătăm puțin, fiind sățioși și neavând foarte mult zahăr.
500 grame brânză de vaci grasă
2 ouă
5 linguri de zahăr
2 plicuri zahăr vanilinat
¼ linguriță de sare
o linguriță bicarbonat de sodiu
300 grame de făină
ulei vegetal pentru prăjit
Pentru servire
smântână
dulceață de afine/vișine
Ouăle se amestecă cu zahărul și zahărul vanilinat, până acesta se topește puțin.
Se adaugă brânza de vaci (ea trebuie scursă foarte bine de zer) și se omogenizează.
În făină se amestecă sarea și bicarbonatul de sodiu și apoi se încorporează în amestecul de ouă și brânză. Se frământă puțin ca să se omogenizeze ( nu lucrați aluatul prea mult) și se lasă să se odihnească 10 minute.
Uleiul se pune la încins într-o tigaie mai înaltă.
Cu mâinile bine înfăinate, lucrând, de asemenea, pe blatul presărat cu suficienta făină (aluatul e destul de lipicios) se împarte aluatul în 8 bucăți.
Din fiecare bucată se ia un sfert, din care se va face bila.
Restul se modelează tot sub formă de bilă, apoi, cu degetul înfăinat, se crează o gaură în mijloc.
Se prăjesc pe rând papanașii (cam 3 minute pe fiecare parte). Bilele se prăjesc separat, aproximativ 2 minute pe fiecare parte.
Papanașii se servesc calzi, garnisiți cu smântână și dulceață de afine.
Deși aluatul e destul de lipicios, așa trebuie să rămână. Nu fiți tentați să folosiți mai multă făină. Se modelează destul de ușor dacă aveți mâinile și blatul de lucru înfăinate.