În traducere, această rețetă s-ar chema ”tarta bunicii” Cu siguranță nu e vorba de bunica mea, căci ea cocea turte cu miere și cozonaci, ci de a multor italieni care s-au bucurat de ea. Ținând cont de obsesia pasiunea mea pentru cremele de ouă, am decis să mă bucur și eu de ea.
Pentru crustă
450 grame de făină
150 grame de zahăr
200 grame de unt
2 ouă
coaja rasă de la o lămâie
Pentru cremă
750 ml lapte
3 ouă
1 gălbenuș
200 grame de zahăr
35 grame de amidon (4 linguri)
30 grame de făină (3 linguri)
coaja rasă de la o lămâie
Pentru ornat
25 grame muguri de pin
zahăr pudră
Pentru crustă, se pun într-un robot cu lama în formă de ”S” făina, zahărul și coaja de lămâie și se mixează. Se adaugă untul rece, tăiat cubulețe și se pulsează de câteva ori, până obținem o textură granulată. Se adaugă ouăle bătute și se mai pulsează de câteva ori până aluatul se adună într-o bilă. Nu supra-mixați! Aluatul se modelează sub formă de disc, se învelește în folie de plastic și se dă la frigider 30 de minute.
Între timp, se prepară crema. Laptele se pune pe foc mic, până aproape atinge punctul de fierbere.
Ouăle, gălbenușul și zahărul se freacă spumă. Se adaugă făina și amidonul și se amestecă bine, pentru a nu avea cocoloașe. Se toarnă laptele fierbinte în fir subțire peste ouă, amestecând permanent. Întreaga compoziție se pune înapoi pe foc mic, amestecând continuu, până se îngroașă. Se ia de pe foc, se adaugă coaja rasă de lămâie, se pune o folie de plastic pe suprafața cremei, pentru a evita să se formeze pojghiță și se lasă să ajungă la temperatura camerei.
Aluatul pentru crustă se întinde pe blatul ușor înfăinat într-un disc mare, cu grosimea de 2-3 mm. O tavă de tartă cu diametrul de 26 cm se unge cu unt și se tapetează cu făină. Foaia de aluat se așază în tavă (o ridicăm folosindu-ne de făcăleț). Se presează bine aluatul pe fundul și pe pereții tăvii, până sus și se decupează excesul de pe margini. Resturile de aluat se pun deoparte.
Se toarnă crema în crusta de tartă.
Aluatul rămas se întinde sub forma unui disc care se așază peste cremă, sigilând bine marginile tartei. Se înțeapă foaia de deasupra cu furculița, din loc în loc și se presară mugurii de pin.
Se coace tarta în cuptorul preîncălzit la 160°C timp de 50 de minute, apoi se crește temperatura la 180°C și se mai coace 10 minute.
Se lasă să se răcească complet, se pudrează cu zahăr și se taie.
Tarta se poate păstra în frigider până la două zile (cine ar rezista atât?).