1 litru de lapte
100 grame perle mari de tapioca
3 gălbenușuri
100 ml miere
3 lingurițe zahăr brun
1/4 linguriță sare
o lingură coajă rasă de portocală
1-2 linguri apă de trandafiri
50 grame nucă sau fistic crud măcinate
Perlele de tapioca se pun la înmuiat în 500 ml de lapte rece, pentru 30-60 de minute (în funcție de mărime).
După ce s-au înmuiat, se adaugă restul de lapte, mierea, zahărul brun, sarea și gălbenușurile, se amestecă bine și se ține pe foc mediu până atinge punctul de fierbere.
În acest moment se reduce focul la minim și se continuă fierberea pentru aproximativ 20 de minute, amestecând mereu. Timpul de fierbere poate diferi în funcție de mărimea perlelor, urmăriți ca acestea să devină translucide, iar budinca să se îngroașe (amestecând foarte bine, are tendința de a se lipi de fundul oalei).
Se stinge focul și se lasă să se răcorească 5 minute. Se adaugă apa de trandafiri și coaja de portocală.
Budinca se servește călduță sau rece (eu prefer varianta a doua), presărată cu fistic sau nucă măcinată.
Eu folosesc perle de tapioca mari pentru că îmi place mai mult textura lor. Puteți folosi și mai fine, în acest caz reducându-se timpul de pregătire (verificați când sunt fierte).
Dacă scoateți zahărul brun și îl înlocuiți cu altceva sau chiar o lăsați numai cu miere (preferabil, e suficient de dulce), aveți o gustare delicioasă pentru copii mofturoși (din cauza mierii din compoziție e recomandată după vârsta de 1 an).