Salamul de biscuiţi, dulcele care se găsea în caietul de reţete al oricărei mame în copilăria noastră, e o adaptare românească a tradiţionalului "Salami di cioccolato" italienesc. Popular în era comunistă pentru disponibilitatea ingredientelor (biscuiţi populări, cacao, rom, rahat, lapte), acest desert continuă să rămână printre preferatele multor nostalgici, atât pentru gustul foarte bun, cât şi pentru simplitatea preparării.
500 grame biscuiţi populari (puteţi lua şi Petit Beurre)
450 ml lapte
50 grame unt
150 grame zahăr
5 linguri cacao pudră
500 grame rahat
o lingură esenţă de rom
50 grame nucă de cocos/ornamente de ciocolată
Biscuiţii se zdrobesc, având grijă să nu îi sfărâmaţi foarte tare, nu vrem să obţinem pesmet, ci să avem şi bucăţi mai mari. Se adaugă pudra de cacao peste biscuiţii zdrobiţi şi se amestecă bine.
Laptele, zahărul şi untul se pun la fiert într-o crăticioară. Când e aproape de punctul de fierbere şi untul e topit se adaugă rahatul tăiat cubuleţe şi esenţa de rom. Se opreşte focul şi se lasă să se răcorească un pic.
Se toarnă laptele peste biscuiţi şi se amestecă până se omogenizează.
Compoziţia obţinută se împarte în două. Pe o folie de plastic se aşază prima parte a compoziţiei. Se rulează compoziţia cât mai strâns, sub forma unui salam. Se împachetează bine în folie. Se procedează la fel şi cu restul de compoziţie.
Se dau salamurile la rece peste noapte.
A doua zi se desfăşoară din folie şi se îmbracă în nucă de cocos sau alte ornamente.
Se feliază şi se serveşte rece.
Reţeta de mai sus aparţine mamei mele, cu o singură modificare: 50 de ml de lapte în plus, pentru o consistenţă mai cremoasă. Dacă vă place salamul de biscuiţi clasic, mai uscat, puteţi pune numai 400 ml de lapte.