Nu-i aşa că şi voi iubiţi prăjiturile fără complicaţii, care se fac rapid, amestecând totul la grămadă? Prăjitura deşteaptă este îndreptăţită să se numească astfel pentru că, după ce aţi prestat o muncă de 10 minute (cu tot cu spălatul vaselor), ea, hărnicuţa, face toată treaba în locul vostru: se separă, în timpul coacerii, în 3 straturi distincte: un blat fin, un mijloc cremos şi un alt blat pufos şi subţire.
8 ouă
250 grame margarină pentru prăjituri (Unirea)
225 grame făină
2 linguri apă
1 litru lapte călduţ
2 pliculeţe zahăr vanilat
300 grame zahăr tos
2 linguri zahăr pudră (pentru ornat)
Margarina se topeşte la cuptorul cu microunde sau pe aragaz, într-o crăticioară, şi apoi se lasă la răcit.
Ouăle se separă. Gălbenuşurile se freacă cu zahărul tos, zahărul vanilat şi cele două linguri de apă. Se mixează până se albesc apoi se adaugă margarina răcită şi se mixează iar până la omogenizare.
Se adaugă făina în ploaie, amestecând cu mixerul până o încorporăm.
În compoziţia obţinută adăugăm laptele călduţ, amestecând în permanentă.
Albuşurile se bat spumă tare şi se încorporează în acest amestec cu telul, cât mai uşor.
O tavă de aproximativ 35x25 cm şi minim 5 cm înălţime se unge cu ulei şi se tapetează cu făină. Se toarnă compoziţia în tavă. Nu vă speriaţi pentru că este foarte lichidă, prăjitura se va închega în timpul coacerii.
Se bagă în cuptorul preîncălzit la foc mic (cam 170ºC) timp de o oră. Nu deschideţi uşa cuptorului în timpul coacerii.
Se lasă să se răcească şi se ţine la frigider minim 3 ore (sau peste noapte) înainte de a o tăia. Se pudrează cu zahăr şi se taie cuburi.
La gust şi la textură, prăjitura deşteaptă seamănă destul de mult cu un cremşnit sau cu o cremă de zahăr ars, aşa că dacă vă plac prăjiturile din categoria deserturilor cremoase, cu siguranţă vă va plăcea şi aceasta.