Tiramisu, dulcele italian atât de popular şi îndrăgit, are la bază, în reţeta originală, o cremă de mascarpone şi gălbenuşuri, cu vin de Marsala, distribuită pe straturi de pişcoturi înmuiate în espresso. Desigur, există nenumărate adaptări, de la adăugarea albuşurilor bătute spumă şi până la folosirea anumitor lichioruri sau brandy îl loc de vin de Marsala. În adaptarea mea am adăugat reţetei clasice nişte frişcă, pentru a face crema de mascarpone mai pufoasă şi mai uşoară.
8 gălbenuşuri
120 grame + 2 linguri zahăr
400 ml vin de Marsala
750 grame mascarpone
500 grame frişcă
500 grame pişcoturi
400 ml espresso
Gălbenuşurile se freacă cu cele 120 de grame de zahăr până se albesc. Se pune crema pe bain marie, amestecând continuu. Treptat se încorporează 150 ml de vin. Crema se ţine pe foc, amestecând mereu cu un tel, până se îngroaşă, aproximativ 7-8 minute. Se lasă deoparte să se răcească.
Mascarpone se pune într-un bol mare şi se mixează. În mascarpone se încorporează crema de ouă răcită.
Frişca se bate până se întăreşte şi se încorporează în crema de ouă şi mascarpone cu grijă, cu ajutorul unei palete.
Espresso-ul, cele 2 linguri de zahăr şi 250 ml de vin se amestecă. Pişcoturile se înmoaie în acest amestec, introducându-le cu partea acoperită cu zahăr în jos, nu mai mult de o secundă.
Se aşază primul rând de pişcoturi într-o tavă (eu am folosit una cu dimensiunile de 35 x 25 cm), pe latul acesteia.
Se pune deasupra jumătate din cremă şi se întinde uniform.
Restul de pişcoturi, înmuiate la fel, se aşază peste cremă, pe lungul tăvii, de data aceasta. Se întinde şi restul de cremă.
Se dă tava la rece minim 4 ore, preferabil peste noapte, înainte de a tăia prăjitura.
Se pudrează cu cacao la servire.
Vă recomand, indiferent de variaţiuni, să nu renunţaţi la vinul de Marsala, alcoolul lui se va evapora pe bain marie, însă aroma lui va face diferenţa. În caz că nu găsiţi vin de Marsala puteţi folosi un alt vin licoros pe care îl aveţi la îndemână, spre exemplu Lacrima lui Ovidiu.
Eu folosesc espresso fără cofeină.