Deşi nu sunt fană înrăită a cheesecake-urilor, din când în când am chef să coc câte una şi să o combin cu fructele de care am poftă în momentul respectiv. Acum am avut poftă de ananas şi trebuie să recunosc că am fost inspirată tare.
Pentru ananasul în caramel
2 conserve x 565 grame ananas felii, în conservă
200 grame zahăr brun
30 grame unt
Pentru crustă
150 g biscuiţi de ciocolată
1/2 linguriţă ghimbir măcinat
40 grame unt
1/8 linguriţă sare
Pentru umplutură 4
00 grame cremă de brânză 1
50 grame smântână fermentată (minim 20% grăsime)
2 ouă
1 gălbenuş
90 grame zahăr
1/2 linguriţă esenţă de vanilie
Înainte de a începe scoateţi toate ingredientele pentru cheesecake din frigider, pentru a ajunge la temperatura camerei.
Pentru prepararea crustei se macină fin biscuiţii şi se amestecă cu ghimbirul, sarea şi untul topit.
O tavă rotundă de 21 cm, cu pereţi detaşabili, se tapetează cu hârtie de copt pe margini.
Se aşază compoziţia de biscuiţi pe fundul tăvii şi se presează într-un strat compact şi uniform ca grosime. Se dă tava la frigider.
Pentru caramelul de ananas se scurg feliile din conservă. Se păstrează 60 ml din sirop şi se amestecă cu zahărul într-o tigaie. Se pune pe foc şi se fierbe până se caramelizează (se îngroaşă şi capătă o culoare aurie). Atenţie să nu ardeţi caramelul, va căpăta un gust amărui!
Se adaugă feliile de ananas, într-un singur strat şi se fierb aproximativ 5 minute pe fiecare parte, până se îmbracă frumos în caramel. Se scot şi se pun deoparte să se răcească. În funcţie de suprafaţa tigăii, va fi nevoie să lucraţi în 2-3 tranşe.
După ce aţi terminat de caramelizat feliile de ananas, lichidul rămas în tigaie se mai lasă lasă pe foc până se îngroaşă. Se stinge focul, se adaugă untul şi se amestecă. Se lasă deoparte să se răcească complet.
Din feliile de ananas caramelizate se păstrează 6 cele mai aspectuoase. Restul se pasează până la obţinerea unui piure fin.
Pentru compoziţie se amestecă toate ingredientele (la temperatura camerei) şi piureul de ananas, până se omogenizează. Nu amestecaţi foarte mult, pentru a nu încorpora aer. După ce aţi amestecat puteţi trânti bolul de câteva ori de masă, pentru a scăpa de bulele de aer.
Se toarnă amestecul de cheesecake peste crustă şi se dă la cuptorul preîncălzit la 150°C, timp de 35 de minute.
Cheesecake-ul trebuie să aibă marginile ferme, însă în centru să tremure uşor dacă zgâlțâiți tava. Se stinge focul şi se lasă să se răcească complet în cuptor.
Se ţine la frigider înainte de servire şi se decorează cu feliile de ananas. Se serveşte rece, cu sirop de caramel.
Puteţi folosi şi ananas proaspăt. Fructul trebuie să fie bine copt şi e bine să aveţi un dispozitiv special de curăţat, pentru a obţine felii perfect rotunde şi simetrice. În cazul în care folosiţi ananas proaspăt măriţi cantitatea de zahăr pentru caramel cu 25 grame şi timpul de gătire a feliilor cu încă 5 minute.
Pentru cheesecake eu folosesc cremă de brânză Philadelphia, mi se pare cea mai bună opţiune de pe piaţă.
Pentru crustă eu am folosit biscuiţi cu ciocolată de la Belvita Start, însă cred că merg foarte bine şi alţii. A
Când coaceţi cheesecake-ul nu deschideţi sub nicio formă cuptorul! Lăsaţi neapărat prăjitura să se răcească în cuptor pentru că este foarte sensibilă la schimbările bruşte de temperatură. Nu o coaceţi mai mult decât e cazul, trebuie să aibă tremur în centru, urmând să îşi definitiveze coacerea cât timp se răceşte în cuptor.