Thumbprint cookies sunt acele fursecuri care sunt potrivite oricărei ocazii (sărbători, aniversări, vizite la/ale musafirilor etc). Probabil pentru că reunesc atâtea elemente pe care fiecare dintre noi le adoră: unt, alune de pădure (sau alte nuci) şi gem. În plus, sunt şi foarte simpatice şi pot fi servite atât la cafea, cât şi la ceai sau lapte. La prepararea lor poate participa întreaga familie, implicându-i pe cei mici să le "amprenteze", să le tăvălească prin alune mărunţite sau să le umple cu gem.
115 grame unt nesărat, la temperatura camerei
50 grame zahăr
1 ou mare, separat
1/2 linguriţă esenţă de vanilie
130 grame făină
1/8 linguriţă sare
100 grame alune de pădure
100 grame gem de zmeură
Untul se bate spumă cu zahărul, 2-3 minute, într-un bol mare. Se adaugă gălbenuşul de ou şi esenţa de vanilie şi se mixează.
Se încorporează făina amestecată cu sarea.
Aluatul obţinut se înveleşte în folie de plastic şi se dă la frigider o oră.
Între timp, alunele de pădure se prăjesc uşor într-o tigaie şi se toacă, fără a le mărunţi foarte mult. Nu săriţi peste partea de prăjit, le dă o aromă aparte.
Când aluatul s-a întărit şi poate fi lucrat, se împarte în 20 de bucăţi (cam de mărimea unei nuci), care se modelează sub formă de biluţe.
Albuşul rămas se bate spumă.
Biluţele se trec prin albuş şi apoi se tăvălesc în alunele mărunţite.
Se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Cu ajutorul degetului mare (de aceea se numesc thumbprint cookies, doar!) sau, dacă aveţi unghii şi vă e incomod, cu un obiect rotunjit la vârf, creaţi câte o adâncitură în fiecare biluţă (fără a ajunge la fundul acesteia).
Umpleţi fiecare fursec cu gem de zmeură.
Tava se dă la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 12-15 minute sau până când fursecurile sunt ferme iar alunele sunt frumos aurite. (nu mai mult de atît, însă). Se lasă să se răcească în tavă înainte de manevrare.
Sunt foaaarte bune, sunt fragede şi au un gust pronunţat de unt. Eu fac din start porţie dublă sau chiar triplă, dacă avem mai mulţi musafiri.
Dacă vreţi să le păstraţi mai mult de 3 zile le puteţi coace fără gem înăuntru (acest lucru va reduce timpul de copt cu aproximativ 2 minute) şi le umpleţi în momentul servirii.
Reţeta este foarte versatilă, putând-o personaliza după gustul fiecăruia. Puteţi folosi în loc de alune de pădure nuci, nuci pecan, migdale, iar pentru umplut, gemul preferat, dar mie îmi place cel mai mult combinaţia clasică de alune de padure-gem de zmeură.