Checul cu banane sau "banana bread" este un desert rapid şi uşor de făcut, o prăjitură foarte aromată, cu un miez moale, umed şi dens. Secretul reuşitei stă, bineînţeles, în ingredientul-cheie, şi anume bananele, care trebuie să fie cât mai coapte. Aşadar, dacă aveţi în casă banane care deja s-au innegrit şi cu care nu ştiţi ce să faceţi, nu mai staţi pe gânduri şi treceţi la treabă.
5 căni făină
3 căni zahăr
2 pliculeţe praf de copt
2 linguriţe bicarbonat de sodiu
1/2 linguriţă sare
o linguriţă scorţişoară
4 ouă
o cană de ulei vegetal (floarea soarelui/rapiţă)
350 ml lapte rece
o lingură esenţă de vanilie
6 banane coapte
*o cană are volumul unei "cup" americane de 240 ml
Bananele se zdrobesc cu o furculiţă, lăsând printre ele şi câteva bucăţi mai mari (pentru o textură mai fină le puteţi zdrobi mai mărunt).
Ouăle se freacă cu zahărul, până acesta se topeşte.
Se adaugă toate ingredientele lichide (uleiul, laptele şi esenţa de vanilie) peste ouă şi se amestecă.
Ingredientele uscate (făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea şi scorţişoara) se cern împreună şi se încorporează în compoziţie.
Se adaugă piureul de banane şi se amestecă bine.
Două tăvi de chec se ung cu grăsime şi se tapetează cu făină. Se distribuie compoziţia în mod egal în cele două tăvi. Se dau tăvile la cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 1 oră şi 15 minute, până sunt frumos rumenite şi trec testul scobitorii.
Se lasă să se răcorească în tavă înainte de a le manevra, sunt destul de fragile cât sunt calde.
Eu am adăugat în reţetă şi scorţişoară, pentru că mi-a plăcut foarte mult combinaţia dintre mirosul ei dulceag şi bananele aromate. Dacă nu vă place, puteţi, la fel de bine, să o eliminaţi.
Checul de banane se feliază şi se serveşte, cel mai bine, rece. Asta dacă mai aveţi răbdare!