Această rețetă face parte din proiectul de asociere a gastronomiei cu vinul, derulat de Crama Vinarte.
Mai multe informații despre vinul asociat acestei rețete, dar și de unde îl puteți achiziționa, aflați aici.
Mâncare de dragavei cu ou poșat
2 porții
Ingrediente
500 grame dragavei (ștevie creață) – se poate înlocui cu spanac dacă nu este sezonul
4 fire de ceapă verde
4 căței de usturoi
o lingură pastă de tomate
100 ml suc de roșii
50 ml ulei de măsline
½ linguriță
sare
piper proaspăt măcinat
2-4 ouă proaspete
3 linguri zeamă de lămâie
Mod de preparare
Dragaveiul se spală foarte bine, în mai multe ape. Se opărește 3 minute în apă clocotită, apoi se scurge, se clătește sub jet rapid de apă rece și se lasă în strecurătoare.
Se toacă ceapa verde. Partea albă se călește cu usturoiul, la foc mic, câteva minute, pînă devine translucidă.
Se adaugă partea verde a cepei, se mai călește un minut și apoi se pune pasta de roșii.
Se adaugă dragaveiul scurs și tocat, sucul de roșii și se fierbe câteva minute, până se îngroașă sosul.
Se potrivește de sare și piper.
Se pune o cratiță cu apă la fiert. Când clocotește, se reduce focul la minim și se adaugă zeama de lămâie.
Ouăle se sparg, pe rând, într-o ceșcuță. Se toarnă fiecare ou, cu grijă, în apa fierbinte
Se fierb 3-4 minute, se scurg și se pun deasupra mâncării de dragavei.