Această rețetă face parte din proiectul de asociere a gastronomiei cu vinul, derulată de Crama Vinarte.
Mai multe informații despre vinul asociat acestei rețete, dar și de unde îl puteți achiziționa, aflați aici.
Koftas cu salsa de castraveți și mentă
2 porții
Ingrediente
Pentru koftas
200 grame carne tocată de vită
200 grame carne tocată de miel
5 căței usturoi zdrobiți
jumătate linguriță cumin pudră
jumătate linguriță coriandru pudră
sare
piper
nucșoară măcinată
coriandru verde tocat
Pentru salsa de castraveți
un castravete mare
1/2 ceapă roșie de apă
3 linguri mentă proaspătă tocată
zeama de la jumătate de lămâie
sare
Pentru sosul de iaurt
200 grame iaurt grecesc
2 linguri generoase de tahini (pastă de susan)
o lingură zeamă de lămîie
sare
semințe de rodie
Pentru servit
lipii
Mod de preparare
Pentru chiftele (koftas), se amestecă bine toate ingredientele. Compoziția obținută se împarte în șase bucăți egale.
Fiecare bucată de carne se modelează pe un băț de frigăruie, dându-i o formă alungită, ovală și ușor aplatizată.
Koftas se frig pe un grătar încins, pe ambele părți, până când sunt făcute în interior (să nu le uscați foarte tare).
Între timp, pentru sosul de iaurt, se amestecă toate ingredientele până obținem o consistență omogenă. Sâmburii de rodie se presară deasupra.
Castravetele se curăță de coajă și se taie în două, pe lung. Se scobește cu o linguriță miezul apos cu sâmburi, apoi se taie feliuțe.
Ceapa roșie se taie julienne, se clătește cu apă rece, se lasă să se scurgă și apoi se amestecă cu castraveții și restul ingredientelor pentru salsa.
Lipiile se încălzesc rapid într-o tigaie, pe ambele părți și se taie triunghiuri.